Stel jezelf eens een andere vraag

Het is zondagavond. Ik zit samen met mijn gezin in de auto op weg naar huis. De oudste is in slaap gevallen en de jongste zit knikkebollend een boekje te lezen.

Even daarvoor hadden we samen de dag doorgenomen. We vonden eigenlijk allemaal de dag super leuk! We hadden een leuke kinderverjaardag gevierd met lieve mensen en een blije jarige. Daarna bij oma op bezoek en hoera, we werden ook nog eens verrast door oom J die spontaan langskwam. Kortom; we hadden alle vier genoten. Niemand had het eigenlijk over de lange autorit heen en terug.

Ik kijk achterom en zie die twee kids daar op de achterbank en denk; ik wil ook slapen! Ik voel me mega moe en ook een beetje in de war. Want daar gaat mijn gedachtenmachine: HOE kan het dat ik een leuke dag had, me dankbaar voel en tegelijkertijd me nu ook mega moe en licht overprikkeld voel en hoofdpijn heb?

Stiekem voel ik angst opkomen: o jee, zie je nou wel. Ik kan het gewoon niet meer: veel dingen tegelijk op een dag plannen, heel veel geluid, heel veel mensen, heel veel verschillende onderwerpen….ik voel me echt overprikkeld. Hoe kan het nou dat ik dit zo ervaar? 

Met gezond boerenverstand zeg je misschien; logisch toch! Niet zo gek na zo’n dagje. Lekker slapen en morgen fris weer op! En toch werkt het voor mij niet altijd zo. Ik denk dat heus wel en toch helpt het me niet om rust te vinden.

Ik heb wel iets  anders ontdekt wat me helpt. Als ik merk dat ik:

  • in een ‘gedachtenstrijd’ verwikkeld raak met allerlei HOE-vragen,
  • streng word naar mezelf toe en
  • niet goed uit de antwoorden kom,

dan stel ik mezelf een andere vraag:

Wat heb ik NU nodig?

Deze vraag brengt me:

  •  meteen weer in het hier en nu.
  • Bovendien voel ik me meteen weer krachtiger, omdat ik besef dat ik zelf iets kan kiezen om me beter te voelen! Ik hoef niet te blijven malen over de ‘hoe kan dat nou’ vragen. Wat voor mij veel interessanter is is de vraag ‘wat heb ik NU nodig’.

Gisteren was mijn antwoord: stilte! En dus koos ik er voor om, zodra we thuis waren en de kinderen op bed hadden gelegd, me terug te trekken en 20 minuten te mediteren.

Door bewust mezelf te vragen wat ik nu nodig heb, lukt het me om goed voor mezelf te zorgen. Betekent dit dat ik meteen bij een ‘hoe kan het toch dat ik…gedachte’ mezelf deze andere vraag stel? Nee, ook ik raak regelmatig in gedachten over mezelf verstrikt en pas als ik me daar bewust van word dan zet ik deze vraag in. Meteen helpt ie me om uit mijn hoofd te komen en goed voor mezelf te gaan zorgen!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *