Het gebeurt me regelmatig dat ik vrouwen spreek die ‘snelle denkers’ blijken te zijn. Ze hebben visie, ideeën, weten super snel te schakelen in hun hoofd en zien al oplossingen voor zich die hun omgeving vaak nog niet voor ogen heeft.

Wat me opvalt is dat het merendeel van deze snelle denkers denkt dat er iets mis is met ze! Ze voelen zich vaak verkeerd begrepen en geremd. En sommigen van hen zijn letterlijk al gestopt met ideeën en oplossingen aandragen, omdat ze al denken te weten hoe de omgeving gaat reageren: dit wordt toch een nee dus laat maar zitten!

Herken je dat?

  • Daar waar zich een probleem voordoet (bijvoorbeeld op het werk) zie jij vaak kansen en mogelijkheden om het op te lossen of juist gebruik te maken van wat zich voordoet.
  • Je begint snel te praten,
  • Je legt uit wat je voor je ziet en waar het volgens jou naartoe kan,
  • je hebt je ‘to do list’ al klaar in je hoofd
  • je voelt enthousiasme en een goed onderbuikgevoel dat hier een kans ligt!

Maar binnen een paar minuten ebt dat alles vaak weg en voel je je gefrustreerd. Waarom?

  • Omdat je je niet begrepen voelt,
  • De omgeving lijkt niet aangehaakt, lijkt je niet te snappen of niet te willen snappen
  • Sterker nog; ze lijken het als bedreigend te ervaren dat jij met een oplossing komt!

Tegen iedereen die zich hierin herkennen wil ik dolgraag zeggen: er is niets mis met je!! Grote kans dat je snel denkt en dat is een kracht! Je kunt leren dit vaker in te zetten op een manier die VOOR je werkt en niet TEGEN je.

Hoe ik dat weet? Ik heb het zelf ervaren! Ik ben ook zo’n ‘snelle denker’. Eerder was ik me daar niet van bewust. Sterker nog, ik geloofde eigenlijk dat ik niet zo slim was en dat ik per toeval dingen handig wist te bedenken en organiseren.

Toen ik nog voor een commercieel bureau werkte bleek mijn snelle denkkracht een enorm voordeel; ik haalde er prachtige opdrachten mee binnen en ik kon mijn interimklussen in een vlot tempo in de stijgers zetten en afmaken. Nog steeds wist ik niet dat ik een snelle denker was. Totdat ik van baan veranderde en in loondienst ging bij een gemeente.

Opeens leek het of collega’s me minder konden volgen, ik kreeg ze voor mijn gevoel niet vaak genoeg mee in mijn ideeën en hoe goed ik mijn werk ook deed, ik kreeg echt sterk het gevoel dat er iets mis met me was! Waar was mijn power gebleven? Waarom kostte deze baan me zoveel energie?

Ik heb ontdekt dat ik die power nog gewoon bezat! Hoe? Door me bewust te worden van wat IK belangrijk vind, wat mij energie geeft en wat mijn kracht is!

Dit bewust van jezelf weten helpt echt! Dan kun je namelijk elke dag weer KIEZEN voor die dingen! Doordat ik leerde dat ‘snel denken’ iets is wat ik van nature doe en waar ik goed in ben, leerde ik dat te accepteren en ik leerde ook dat ik anderen niet hoef te overtuigen van mijn kracht; nee ik moest MEZELF overtuigen van mijn kracht!

Dit inzicht heeft me zoveel gebracht! Nu ik geloof dat ik snel kan denken en dat het een kracht is, werkt dat VOOR me en niet meer TEGEN. Ik kies nu in welke contexten ik deze kracht inzet en hoe ik dat doe.

Heerlijk en bevrijdend vind ik dat!

Dus voor iedereen die zich herkent in ‘een snelle denker’ en die zich weleens afvraagt of er iets mis me je is: mijn antwoord luidt: Je bent helemaal ok!

Ik help je graag ontdekken wat JIJ belangrijk vindt, waar JIJ energie van krijgt en wat JOUW kracht is!

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *